Verbintis
Home / Een extra open les

Een extra open les

Onze eerste open les van 16 november 2022 was een mooi succes. Veel belangstellenden besloten lessen te nemen. Enkele mensen konden 16 november niet komen. Voor hen en voor andere belangstellenden organiseren we 21 januari nog een open les. Iedereen is welkom. Ervaring met dans is niet noodzakelijk. In ieder van ons schuilt een danser.

DansMedicijn is een initiatief van Aad van der Windt (fysiotherapeut, amateurdanser) en Eva Thoman (dansdocent en yogadocent). Door het combineren van beider expertises verbeteren chronische klachten. Fysiek en mentaal herstel verloopt beter met DansMedicijn.

In deze inspiratiebrief

  • Dhr. Eric Scherder: Dansen, de combinatie van muziek en beweging vormt de ultieme verrijking van het brein.

  • Dansant bewegen effectief tegen chronische pijn.

  • Akke vertelt wat DansMedicijn voor haar heeft gedaan.

  • Project Dans Het Leven.

Prof. dr. Erik Scherder

"Dansen, de combinatie van muziek en beweging vormt de ultieme verrijking van het brein"

- Prof. dr. Erik Scherder

Dansen houdt ons jong en vitaal. Professor Erik Scherder vertelde 18 oktober 2022 bij HLF 8 hierover. Hij liet enkele mooie fragmenten zien en gaf op zijn educatieve wijze uitleg over de invloed van muziek en dans op bewegen, cognitie en taal. In een fragment is te zien hoe een zwaar demente vrouw die vroeger veel heeft gedanst en nu passief is reageert op de muziek op welke ze vroeger heeft gedanst. Ineens is de beweging er. Te zien is hoe mooi deze vrouw kan bewegen. Muziek en bewegen zijn duidelijk verbonden.

Door te dansen, alleen of in een groep, komen allerlei stoffen vrij. Dansen geeft een geluksgevoel, een gevoel van vrijheid. Niet alleen gelukstoffen komen vrij, ook pijn dempende stoffen worden gevormd. Pijn vermindert en je voelt je gelukkiger. Een mooi effect van dansen is ook de sociale interactie welke ontstaat tussen mensen. Een mens is gelukkiger als hij of zij met gelijkgestemden

bezig is. Er gebeurt nog veel meer in het brein. Cognitie verbeterd, leerprestaties gaan omhoog, sociale vaardigheden nemen toe, algemene breinfuncties verbeteren.

Zie twee filmpjes op internet:

https://www.kijk.nl/programmas/hlf8/BdNoyBHDHSBAjZ https://www.kijk.nl/programmas/hlf8/muHMviCxWEKZmx

DansMedicijn bewezen effectief tegen chronische pijn!

De positieve effecten van DansMedicijn op chronische pijn hebben we de afgelopen jaren in de praktijk dikwijls mogen ervaren. Een belangrijk wetenschappelijk onderzoek uit 2022 toont dit nu ook duidelijk aan. Niet alleen de pijn wordt minder door DansMedicijn. Ook het mentaal welbevinden wordt positief beïnvloed.

Steeds duidelijker wordt dat dansant bewegen positieve effecten heeft bij onder andere de ziekte van Parkinson, COPD patiënten, reuma, MS, ouderen met verhoogd valrisico. Uit het onderzoek van 2022 blijkt nu ook dat chronische pijn positief beïnvloed kan worden met dansant bewegen. Er gebeurd iets heel positiefs in het brein. Er worden nieuwe verbindingen in het brein aangelegd. Het bewegen wordt makkelijker, aangenamer en vrijer. Spierspanning wordt normaler. Pijnintensiteit wordt minder heftig en de pijn wordt acceptabeler. In het onderzoek wordt onder andere melding gemaakt dat de deelnemers minder angst voor bewegen krijgen, het niveau van mentaal en emotioneel welzijn verbetert en meer/beter kunnen bewegen.

Deelnemers van DansMedicijn melden ook dat ze minder last van de pijn ervaren en dat hun leven weer leefbaarder wordt. Lees ook in deze nieuwsbrief wat Akke hierover zegt.

Bron: Hickman, B., Pourkazemi, F., Pebdani, R. N., Hiller, C. E., & Fong Yan, A. (2022). Dance for Chronic Pain Conditions: A Systematic Review. Pain Medicine, 23(12), 2022–2041. https://doi.org/10.1093/pm/pnac092

Akke: MindBodyConnection

Akke is 65 jaar en heeft veel fysiek ongemak meegemaakt. Twee keer een auto- ongeluk met als gevolg een forse whiplash/hoofdpijn en heftige beschadigingen aan de onderrug, een periode van kanker waarvan ze goed hersteld is en een herseninfarct.

Gelukkig is Akke altijd posimistisch (positief + optimistisch) ingesteld gebleven en kijkt ze vooral naar wat mogelijk is. Door de chronische (pijn)klachten was dat niet altijd makkelijk. Steeds opnieuw een tegenslag verwerken vergt veel van het incasseringsvermogen.

In de hulpverlening wordt de connectie tussen lichaam en geest dikwijls niet gemaakt. Mentale processen hebben een directe fysieke uiting. Akke realiseerde zich dat wel, maar hoe de connectie tussen lichaam en geest te herstellen was een zoektocht. Totdat ze in contact kwam met DansMedicijn. En zich realiseerde dat haar liefde voor dans en muziek altijd heel belangrijk voor haar is geweest. Dankzij Eva Thoman, dansdocent en yogadocent van DansMedicijn, kan zij het vrij

bewegen weer beleven. Dit ging af en toe gepaard met helende emoties. DansMedicijn zorgt ervoor dat “het lichaam weer gaat stromen” zoals Akke dit uitdrukt. De MindBodyConnectie is er weer.

Akke: “Dans en muziek helpen mij weer om het leven te leven. Ik durf nu weer te leven”

Project Dans Het Leven

In 2022 hebben we bij mensen die kanker hebben (gehad) en DansMedicijn hebben gevolgd een heel mooi herstel meegemaakt. Mentaal met name, maar ook fysiek. Daarom hebben we bedacht te bekijken of we een dansproject voor deze cliëntengroep kunnen starten.

Hoe we dit gaan doen en wanneer weten we nog niet. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met ons. En samen met ons dit avontuur aangaan.

Nieuwsgierig naar DansMedicijn?

Neem gerust contact op met ons. Je kunt mailen naar Aad (a.vdwindt@spectrumleeuwarden.nl ) of een telefoontje eraan wagen (058-2157111. Telefoonnummer van SpectrumLeeuwarden) en vragen naar Aad. 06-37333912 bellen mag ook en dan krijg je Aad zelf aan de lijn.

Open les

Zaterdag 21 januari 2023 van 14.00 tot 15.00 uur organiseren we een open les. Inloop vanaf 13.30 uur. Ervaar DansMedicijn. Na afloop tijdens het nagenieten drinken we gezellig een kopje thee of koffie en beantwoorden we alle vragen welke de les heeft opgeroepen.

De les is gratis. De groepsgrootte is maximaal 10 personen. Opgeven voor de les is nodig. Bij over intekening organiseren we een extra open les. Meld je aan via a.vdwindt@spectrumleeuwarden.nl

Locatie: Spectrum Leeuwarden. Wijnhornsterstraat 196. Leeuwarden.

Blijf op de hoogte

inschrijven inspiratiebrief