Verbintis
Home / Wat is effectief bij Parkinson patiënten

Wat is effectief bij Parkinson patiënten

Effectiveness of a dance-physiotherapy combined intervention in Parkinson’s disease: a randomized controlled pilot trial.

Fysiotherapie wordt in de vorm van beweegtherapie veelvuldig aan mensen met de ziekte van Parkinson aangeboden. Veel mensen met deze aandoening kiezen ook andere beweegvormen zoals dans, yoga en tai-chi. Ondertussen zien we steeds meer bewijs dat dans een krachtig tool is om klachten te verminderen veroorzaakt door de ziekte van Parkinson.

In het onderzoek wordt een programma onderzocht waarbij fysiotherapie en dans werden aangeboden. De patiënten in het onderzoek hadden een matige ernstige vorm van Parkinson en waren op een stabiel niveau wat betreft medicatie. Het beweegprogramma bestond uit een intensief beweegprogramma van alleen fysiotherapie of een beweegprogramma bestaande uit conventionele fysiotherapie plus danstherapie.

De deelnemers aan het programma werden uitgebreid getest. De testen waren gericht op functioneel bewegen, evenwicht, cognitieve taken, depressie, angst, vallen, sensorische beperkingen.

Opvallend aan dit onderzoek was dat de groep die fysiotherapie plus dans kreeg in de totaalscore het meest vooruitging.

De voordelen van een samenwerking tussen de Parkinson patiënt, fysiotherapeut en danstherapeut

Dansant bewegen binnen de fysiotherapeutische setting is haalbaar en effectief. In het onderzoek werd gebruik gemaakt van een danstherapeut met verstand van neurologische problematiek. Samenwerking in een setting met Parkinson patiënten tussen een fysiotherapeut en een danstherapeut is zeker aan te bevelen.

Danstherapie en Dansant Bewegen zijn twee verschillende mogelijkheden om dans aan te bieden aan mensen met Parkinson. Een fysiotherapeut kan oefeningen geven op muziek. De kans dat de therapeut terugvalt op stereotype dansbewegingen of oefeningen is groot. De fysiotherapeut die dans wil inzetten als tool moet zich echt hierin scholen. Dans is meer dan alleen maar een paar bewegingen op muziek uitvoeren. Muziek doet iets met een persoon (of niets bij een onjuiste muziekkeuze). De fysiotherapeut dient zijn anatomische en  biomechanische kijk op bewegen af te leren en meer kijken naar beweegkwaliteit en beweegexpressie.

Het onderzoek laat zien dat meer van hetzelfde (continu dezelfde oefeningen herhalen) minder effectief is dan fysiotherapie gecombineerd met danselementen (continu veranderingen van gelijksoortige bewegingen die het zenuwstelsel prikkelen). Dans als ballroom dans en volksdans zijn zeker aan te raden. Maar nog effectiever zijn dansvormen die ontwikkeld zijn vanuit de moderne dans. Dit zijn meer creatieve, expressieve en belevingsgerichte dansvormen. Hierbij aangetekend is dat dans en muziek zo diep verankerd zijn in het brein dat bewegen op muziek altijd blijf bestaand, ook bij verregaande vormen van breinschade. Zie ook deze prachtige video van een voormalig ballerina met alzheimer op YouTube.

Dansant bewegen doe je bij DansMedicijn

Dansant bewegen -DansMedicijn- is geschikt voor vele andere chronische ziekten. Denk aan hersenschade, dementie, chronische pijn, valneiging, longcovid, copd, evenwichtsklachten, spanning gerelateerde klachten.

DansMedicijn is gestoeld op de moderne dans. Daaraan hebben we diverse aspecten toegevoegd (zoals adem, yoga, mindfulness). Een krachtige en effectieve mix. Waardoor het bewegen weer plezierig wordt en met minder pijn en moeite gepaard gaat. Het aangehaalde artikel laat duidelijk zien hoe sterk dans kan zijn voor Parkinson patiënten.

Voor de fysiotherapie is het een uitdaging om dans als beweegtool te leren en op te kunnen nemen binnen de fysiotherapeutische setting. Om collegae een klein duwtje in de rug te geven geven we als DansMedicijn eind 2024 een tweedaagse introductie cursus. Met deze (geaccrediteerde) cursus krijgt de fysiotherapeut een indruk wat dans binnen de fysiotherapie kan zijn.

Bron: Frisaldi, E., Bottino, P., Fabbri, M., Trucco, M., De Ceglia, A., Esposito, N., Barbiani, D., Camerone, E. M., Costa, F., Destefanis, C., Milano, E., Massazza, G., Zibetti, M., Lopiano, L., & Benedetti, F. (2021). Effectiveness of a dance-physiotherapy combined intervention in Parkinson’s disease: a randomized controlled pilot trial. Neurological Sciences, 42(12), 5045–5053. https://doi.org/10.1007/s10072-021-05171-9

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief