Verbintis
Home / Maak kennis met DansMedicijn

Maak kennis met DansMedicijn

De eerste inspiratiebrief van DansMedicijn

Hiermee willen we, Aad van der Windt en Éva Thoman, de lezer meenemen in onze passie dans en bewegen. We willen dans en zorg samen laten gaan om mensen een extra optie te geven richting gezondheid. Door het combineren van onze expertises zien we dat mensen met (chronische) klachten zich verbeteren kunnen.

Laten we ons eerst voorstellen

Aad van der Windt is fysiotherapeut gespecialiseerd in stressklachten, chronische pijn, chronische aandoeningen en kanker. Als amateur danser en musicus heeft hij zelf ervaren wat dans kan bieden op het gebied van chronische pijn en spieruitval. In 2021 heeft hij de opleiding Dansante Fysiotherapie gedaan. Éva Thoman professioneel danser, dansdocent, yoga docent. Het connecten van lichaam en geest is belangrijk. De mindbody connectie welke veel mensen kwijt geraakt zijn wil ze graag helpen herstellen.

Een korte terugblik

Drie jaar geleden ontmoeten we elkaar in de praktijk van Aad (Spectrum Leeuwarden). Eva was op zoek naar connectie met een fysiotherapeut en zocht ook ruimte om te kunnen dansen. De dansklik was er meteen. Onze passie met dans en muziek vertaalde zich snel in een toekomstvisie. Wij weten dat dans de gezondheid positief kan beïnvloeden. Daar komt ook steeds meer wetenschappelijk bewijs van. Wij besloten onze expertises te koppelen om te zetten in DansMedicijn. Jammer genoeg sloeg de corona toe en konden we maar mondjesmaat onze ambities en onze gezamenlijke tocht voortzetten.

Het afgelopen jaar konden we eindelijk onze vleugels uitslaan. We hebben mooie resultaten te melden. In volgende nieuwsbrieven zullen enkele (ex)deelnemers hiervan verslag doen.

Eind 2021- begin 2022 hebben we een gezamenlijke pilot mogen doen voor KieN (GGZ instelling) voor mensen met PTSS. Met hele mooie resultaten. De deelnemers herstelden voorspoediger met behulp van DansMedicijn.

Wat is DansMedicijn

Wij willen graag de dans integreren in de zorg. Het is niet “zomaar een dansje doen”. Dans en muziek beleven en gebruiken voor mentaal en fysiek herstel. Hiervoor gebruiken we technieken zoals ademtechnieken, (yin)yoga, mindfulness, ontspanningstechnieken, dansvormen. Hierdoor komt men terug naar de eigen kern. Eva: Je bent goed zoals je bent! Jezelf (her)vinden.

Wat doet DansMedicijn

Wij hebben ervaren dat DansMedicijn veel meerwaarde heeft voor onze cliënten. Chronische pijn wordt minder heftig, de mobiliteit neemt toe, depressies verminderen, psychische klachten worden minder, emoties worden makkelijker geuit en verwerkt, eenzaamheid wordt minder, meer levensvreugde, gevolgen van hersenbeschadiging worden minder. Gevolgen van kanker worden minder heftig.

Wat willen we met DansMedicijn

Allereerst bieden we met DansMedicijn cliënten een veelzijdige therapie vorm aan. In de tweede plaats zullen we ter zijner tijd (inschatting is juni 2023) cursussen voor zorgverleners en dansdocenten starten die DansMedicijn willen gebruiken in hun setting. In de derde plaats willen we met onze website zorgverleners en dansdocenten een platform bieden om elkaar te ontmoeten en kennis te delen. Op de website zal veel informatie te vinden zijn over de effecten van dans op de gezondheid.

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig naar DansMedicijn? Neem gerust contact op met ons. Je kunt mailen naar Aad (a.vdwindt@spectrumleeuwarden.nl ) of een telefoontje eraan wagen (058-2157111. Telefoonnummer van SpectrumLeeuwarden) en vragen naar Aad. 06-37333912 bellen mag ook.

De website DansMedicijn komt per 01-08-2023 online.

Open les

Woensdag 16 november 2022 van 14.00 tot 15.00 uur organiseren we een open les. Hierin kun je de eerste les van DansMedicijn ervaren. Na afloop tijdens het nagenieten drinken we gezellig een kopje thee of koffie en beantwoorden we alle vragen welke de les heeft opgeroepen.

De les is gratis. De groepsgrootte is maximaal 10 personen. Opgeven voor de les is nodig. Bij over intekening organiseren we een extra open les. Meld je aan via a.vdwindt@spectrumleeuwarden.nl

Locatie: Spectrum Leeuwarden. Wijnhornsterstraat 196. Leeuwarden.

Blijf op de hoogte

inschrijven inspiratiebrief